VÅR KOK BOK; RABÈN & SJÖGREN 1977
4 portioner
tillagningstid ca 10 minuter
ungstemperatur 200-225 grader celsius
8-10 RÅA VINTERPOTATISAR
2 GULA LÖKAR
20 ANJOVISFILEÉR [2 burkar à 100 gram för den som inte gått natur] (eller 3-4 msk kaviar/ca 10 böcklingfileér men om man råkar befinna sig i staterna är en burk sardeller bästa alternativet har jag hört)
3 DL GRÄDDE (mjölk för den som bantar)
STRÖBRÖD
1-2 MSK MARGARIN ELLER SMÖR (obs! ej jordnöttsmör!!)
sätt på ungnen. Skala potatis och lök. skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. eller riv ev potatisen grovt. läggs strimlorna i vatten bör de sedan få rinna av på hushållspapper. fräs ev. lite av löken i lite av fettet. varva på smort ugnssäkert fat eller lågvid form, potatis, ansjovis (valfritt innehåll) och lök , sluta med potatis. häll över hälften av grädden ev. blandad med mjölk. strö över lite ströbröd. lägg några klickar fett överst. grädda i mitten av ugnen ca 45 min. tills potatisen är mjuk, med råriven potatis ca 35 min. häll på resten av grädden mot slutet av gräddningstiden.
Janssons Frestelse är en gammal välkänd rätt på smörgåsbordet (smorgasbordet). Lämplig även som vickningsrätt.
Kommentarer
Trackback